Sopiiko kani meille?
Jos harkitset kanin hankintaa perheeseenne, löysit oikeaan paikkaan. Täältä löydät paljon hyviä kysymyksiä auttamaan eteenpäin pupunhankintapohdinnoissa.
Kanin hankinta
– mitä kaikkea pitää ottaa huomioon?
Ennen kanin hankintaa täytyy pysähtyä monien kysymysten äärelle, sillä on tärkeää harkita tarkkaan sopisiko kani lemmikiksi juuri sinulle. Kanit voivat hyvinkin elää yli 10-vuotiaiksi, ja uuden omistajan on oltava valmis kantamaan vastuu eläimestä koko sen ajan. Ruokkimisen ja siivoamisen lisäksi kani tarvitsee myös paljon seuraa, eikä se ole lainkaan niin helppohoitoinen lemmikki kuin usein sanotaan. Kani ei sovi kaikkien lemmikiksi, ja ennen kanin hankintaa ostajan onkin syytä perehtyä hyvin huolellisesti kanin hoitoon ja lajityypillisiin vaatimuksiin. Yleisesti ottaen kanit eivät esimerkiksi ole sylielämiä eivätkä nauti sylissä istumisesta tai siitä, että niitä kannetaan tai nostellaan. Kani ei välttämättä ole myöskään yhtä seurallinen tai yhtä paljon silittelystä pitävä lemmikki kuin koira tai kissa. Kanitkin ovat kuitenkin seurallisia, ja nauttivat kovasti esimerkiksi sohvalla vieressä pötköttelystä ja pään ja korvien silittelystä. Jokainen kani on yksilö, ja kanin omaa läheisyyden – ja yksinolon – tarvetta tulee kunnioittaa.
Aktiivinen lemmikki
Kani on aktiivinen ja puuhakas lemmikki, ja tarvitsee paljon paitsi seuraa ja virikkeitä, niin myös tilaa. Pystytkö järjestämään kanille oman huoneen tai aitauksen, tai muuttamaan jopa koko asunnon kaniturvalliseksi? Kani voi olla ehtiväinen, nokkela ja paljon hampaitaan käyttävä – johdot, huonekalut, tapetit, lattialistat, matot ja huonekasvit voivat saada kyytiä. Kanin liikkumista asunnossa voi joutua rajoittamaan myös kanin oman turvallisuuden vuoksi: kani saattaa loukata itsensä pahasti esimerkiksi tipahtaessaan korkealta jonkin huonekalun päältä. Jos hankit kanille häkin, niin oletko valmis hankkimaan suuren sellaisen, ja pitämään kania päivittäin myös jaloittelemassa häkin ulkopuolella? Ehditkö puuhastella kanisi kanssa joka päivä? Oletko valmis panostamaan virikkeelliseen ympäristöön? Kani on hämäräaktiivinen eläin, ja puuhailee monesti kaikenlaista silloin kun omistajat nukkuvat. Joskus tämä tarkoittaa esimerkiksi tarmokasta kaivamista, josta kuuluu sangen kova meteli. Oletko varautunut siihen, että kani voi metelöidä yöaikaan?
Allergisoiva lemmikki
Kani voi olla allergisoiva lemmikki. Usein myös unohdetaan, että 80 % kanin ruokavaliosta koostuu heinästä, ja heinä (eli siitepöly) allergisoi useita. Heinää ei voi korvata millään (esimerkiksi pelleteillä). Heinäpölyn lisäksi kani tuo taloon mukanaan papanoita, karvaa ja pölyä kuivikkeista. Oletko vieraillut talouksissa, joissa on kaneja, tai päässyt muuten testaamaan mahdollista allergiaa? Oletko varautunut siihen, jos kanin hankkimisen jälkeen ilmeneekin allergiaa? Allergia käyttäytyy eri ihmisillä eri tavoin: toiset siedättyvät ja oireet vähenevät ajan kanssa, toisten oireet pahenevat pahenemistaan. Minulla on periaate, että minun luotani lähtenyt kani on aina tervetullut takaisin luokseni, jos siitä joudutaan syystä tai toisesta sen elämän varrella luopumaan.
Siivousta vaativa
Kani itsessään ei haise, vaan pitää hyvin itsensä puhtaana. Kani oppii käyttämään vessalaatikkoa, jonne yleensä kaikki pisut osuvat, mutta papanoita tavallisesti tipahtelee sinne tänne. Toki on niitäkin yksilöitä, jotka eivät sinnikkäästä opettamisestakaan huolimatta opi pissimään vessalaatikkoon, ja tällaiseen mahdollisuuteen kaninomistajan on aina syytä varautua. Yksin elävä kani on tavallisesti siistimpi kuin lajitoverin kanssa elävä. Jos kanin asuintiloja ja vessalaatikkoa ei siivoa tarpeeksi usein, alkavat ne haista. Likaiset asuintilat ovat myös riski kanin terveydelle. Oletko valmis kärsivälliseen kanin sisäsiisteyskoulutukseen sekä tiheään kanin asuintilojen siivoamiseen?
Kuluihin varautuminen
Kani ei ole aivan edullinen lemmikki, kun ottaa huomioon heinä-, ruoka- ja kuivikekustannusten lisäksi esimerkiksi vuosittaiset rokotukset sekä mahdolliset muut eläinlääkärikustannukset. Oikein hoidettu ja ruokittu kani onneksi sairastaa sangen harvoin, mutta sairastaessaan tulee kalliiksi; kani on eksoottinen eläin ja tarvitsee hyvin kaneihin perehtyneen eläinlääkärin hoitoa. Myös kanin hankintakustannukset tarvikkeineen kaikkineen voivat nousta suuriksikin. Oletko varautunut kaikkiin kuluihin?
Oikeaoppinen ruokinta
Kanin oikeanlainen ruokinta on kanin terveyden kannalta äärimmäisen tärkeää. Lemmikkikanien tavallisimpia terveysongelmia ovat suolistovaivat ja ylipaino. Suuri osa näistä vaivoista johtuu tavalla tai toisella vääränlaisesta ruokinnasta. Suolistovaivat ovat pahimmillaan kanille kohtalokkaita, tai ne saattavat toistua säännöllisesti. Kanin ylipaino jää monelta kaninomistajalta kokonaan tunnistamatta. Oletko ottanut selvää kanin lajityypillisestä ravinnosta ja oikeasta ruokinnasta? Oletko valmis päivittämään osaamistasi myös kanin hankinnan jälkeen? Pystytkö pitämään ruokavalion terveellisenä, vaikka kani oppii kerjäämään hellyyttävästi?
Lomamatkat ja kani
Kani tottuu matkustamiseen, ja voi reissata esimerkiksi perheen mukana mökille kesäisin. Tällöin kanille tulee olla mökillä (tai muussa reissukohteessa) oma turvallinen paikkansa ja kaikki tarpeelliset tarvikkeet, virikkeet, kuivikkeet, ruoat, pesämökki, vessalaatikko jne. Hankitko tuplamäärän kaikkia tarvikkeita vai kuljetatko mukana isoa tavaramäärää? On paljon paikkoja, joihin kania ei voi ottaa mukaan. Kuka pääsee kotiisi hoitamaan kania matkasi ajaksi? Tai voitko viedä kanin johonkin hoitoon, ja oletko varautunut hoitolakustannuksiin?
Turkinhoito
Aikuisen leijonanharjaksen hyvälaatuinen turkki ei tavallisesti vaadi sen kummempaa hoitoa kuin vaikkapa kääpiölupan turkki – harjaus on tarpeen lähinnä karvanvaihtoaikaan. Yksilöissä on kuitenkin eroja, ja joidenkin turkki vaatii viikoittaista harjausta. Myös poikasturkki on hoitoa vaativaa. Sopiiko sinulle lemmikki, jonka turkki vaatii säännöllistä hoitoa?
Saaliseläin
Kani on saaliseläin, ja tästä syystä perusluonteeltaan arka. Kani toimii voimakkaasti vaistojensa varassa, eli on usein ujo ja varovainen. Moni leijonanharjas on luonteeltaan rohkea ja reipas, mutta myös ujoja yksilöitä löytyy - poikasilla on synnynnäisiä temperamenttieroja, ja jokainen on omanlaisensa persoona. Jaksatko kärsivällisesti ja kanin oman tahdin mukaan tutustua kaniin ja totuttaa sitä osana ihmisten laumaa olemiseen? Osaatko ottaa huomioon kanin tarpeen turvallisuuteen, piiloutumisen mahdollisuuteen ja itsenäisyyteen? Jos hankit perheeseen toista kania, oletko varautunut siihen, että kanit voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia persoonia?
Murrosikä
Kaniteineillä kuten ihmisteineilläkin on murrosikä. Murrosiässä kani saattaa merkkailla reviiriään virtsalla, papanoida tavallista enemmän ympäriinsä, olla innokas tuhoamaan muun muassa tekstiilejä, huonekaluja tai lattialistoja, tai puolustaa reviiriään murisemalla tai jopa puremalla. Aikuistuessaan kani yleensä rauhoittuu. Jaksatko siivoilla kanin jälkiä ja seurustella myös äksyilevän kanin kanssa?
Lajitoveri kanille
Kani nauttii paljon lajitoverin seurasta. Lajitoveri puhuu samaa kieltä ja on seurana silloin kun ihminen ei ehdi. Lisäksi lajitoveri laskee huomattavasti kanin stressitasoa (ja näin ehkäisee sairauksia). Kuitenkaan aivan mitkä tahansa kanit eivät tule toimeen keskenään – oletko ottanut selvää sukupuolten välisistä eroista sekä kanien toimeen tulemisesta? Helpoimmin keskenään toimeen tulevat leikattu uros ja naaras, myös kaksi naarasta voivat olla ystäviä (eritoten jos ne ovat samasta poikueesta). Kaksi urosta eivät käytännössä tule kastroituinakaan toimeen keskenään (hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta), ja pahimmassa tapauksessa tappelut voivat olla toiselle osapuolista kohtalokkaita.
Kastrointi ja sterilointi
Lemmikkikanit suositellaan leikkautettavan sekä terveys- ja sisäsiisteyssyistä että lajitoverin kanssa elämisen helpottamiseksi. Leikkauttaminen myös vähentää reviiritietoisuutta ja muuta hormonitoiminnasta johtuvaa ongelmakäyttäytymistä. Ikääntyvillä naaraskaneilla kohtukasvaimet ovat hyvin yleisiä, ja ainoa keino niiden ennaltaehkäisyyn on sterilisaatio. Uroksilla kiveskasvaimet ovat harvinaisempia, mutta sisäsiisteys leikkaamattomana voi olla hermoja raastavan huono. Oletko valmis viemään kanisi kastroitavaksi/steriloitavaksi? Oletko valmis leikkauttamisen jälkeen seuraamaan tarkasti kanin yleiskuntoa ja huolehtimaan, että kani ei liho?